طراحی مجتمع تجاری
یک مجتمع تجاری بزرگ برای آنکه در رقابت با سایر واحد های تجاری، بتواند از موفقیت بیشتری برخوردار شود و همچنین بتواند نیازهای مراجعین و اصناف را به صورت همزمان به بهترین شکل تامین کند، نیاز به فضاها با کاربری های خاصی دارد. اطلاع از این کاربری ها برای طراحان و سرمایه گذاران مجتمع های تجاری از اهمیت زیادی برخوردار است.
واحدهای تجاری
در طراحی مجتمع تجاری اداری ،واحدهای تجاری از اهمیت بیشتری برخوردارند.طبقه ی همکف معمولا مختص برندهای مهم و مساحت زیاد هستند. البته نوع کالای عرضه شده برمقدار این مساحت بستگی دارد . مثلا مساحت واحد تجاری عرضه ی کیف و کفش با عرضه ی مبلمان و دکوراسیون کاملا متفاوت است.نوع تیپ بندی مساحت ها و میانگین مساحت واحدها توسط مهندسین مشاور و در قسمت مطالعات اولیه ی طراحی مجتمع تجاری انجام می شود.
هایپرمارکت
هایپر مارکت فروشگاه های بزرگی با طیف وسیعی از کالاها، از جمله کالاهای سوپر مارکت، مواد غذایی و خوراکی، پوشاک ، وسایل خانه، وسایل برقی، لوازم الکتریکی و … هستند. برخی از سرمایه گذاران مجتمع تجاری وجود یک هایپر مارکتو طراحی و اجرای آنرا مهم می دانند. هایپرمارکت به طور معمول مساحت زیادی از طبقه همکف یا زیرزمین را به خود اختصاص میدهد. دارای پیچیدگی های طراحی می. معمولا استفاده کنندهگان از هایپرمارکت، حدود ۲۰ تا ۲۵ درصد از مساحت هر هایپرمارکت مختص به فضاهای پشتیبان، تدارکات اداری و خدمات هستند.
فودکورت و رستوران
یکی از جاذبه های مجتمع های تجاری، رستوران های آن است که ممکن است دارای ماهیت های مختلفی مثل فودکورت، رستوران کلاسیک و رستوران فست فود و … باشد. امروزه فود کورت ها به دلیل تنوع غذایی مورد عرضه، جذابیت زیادی را برای مشتریان دارند. در طراحی رستوران باید به این نکته دقت داشت که در حدود ۵۰ درصد از مساحت رستوران مختص به فضاهای خدمات دهی مانند تهیه و پخت غذا، انبار سرد و فریز و خشک ، مدیریت و اداری، سرویس های بهداشتی، نمازخانه و … باشد. البته این درصد بستگی به وسعت رستوران و نوع غذاها دارد..
تفریحی و فرهنگی
خدماتی نظیر شهربازی، خانه اسباب بازی کودکان، پردیس های سینمایی مجتمع های تجاری را ، از یک فضای خشک و تک عملکردی و که تنها محدود به خرید میشود ، تبدیل به فضاهایی با جذابیت بالا و چند عملکردی میکند که موجب جذب بازدیدکنندگان با هدفی غیر از خرید کردن می شود.این امر موجب سرزندگی و شور و شادی در فضای مجتمع خواهد شد. در طراحی مجتمع های تجاری،از ابتدا میزان نیاز سنجی و کشش منطقه برای این فعالیت ها توسط مهندس مشاور انجام می شود و سپس با توجه به الزامات و استانداردهای طراحی هر یک، اقدام به طراحی مینماید. . اگر در بازار سوپرکلون هستید، سوپر کلون رولکس جایی است که باید بروید!بزرگترین مجموعه ساعت های تقلبی رولکس آنلاین
مدیریت و اداری
بخش مدیریت، اداری و حسابداری و مالی سایر بخش های مهم مجتمع تجاری هستند که مساحت آنها بستگی به مساحت کل مجتمع و تعداد پرسنل مورد نیاز دارد. این اعداد و ارقام، همه در طراحی فاز صفر پروژه و نیازسنجی های اولیه به دست میآید.
پارکینگ
طراحی پارکینگ مجتمعهای تجاری بزرگ، از اهمیت بسیاری برخوردار است. الزامات و ضوابط معماری و شهرسازی در به ازای هر ۱۰۰ متر مربع تجاری ۳ تا ۶ عدد پاریکنگ (بسته به شهر و منطقه و مساحت مجتمع تجاری) باید تامین شود. تامین تعداد پارکینگ مورد نیاز از موارد ضروری مجتمع های تجاری میباشد.
بارانداز
اولین مرحله در زنجیره ی خرید کالا، دریافت کالا از خارج از فضای مجتمع تجاری برای عرضه داخل مجتمع تجاری است. طراحی این فضاها باید براساس نوع کالای مورد عرضه در مجتمع تجاری باشد و هیچ گونه خللی در ورود و خروج خودرو و بازدیدکنندگان از مجتمع تجاری به وجود نیاورد..
انبار
بسیاری از فروشگاه های مجتمع های تجاری برای تامین کالاهای خود، نیاز به انبار دارند. انبارها محل دپوی محصولات یا کالاهایی است که واحدها عرضه مینمایند. بنابراین در طراحی مجتمع تجاری به این نکته توجه ویژه ای باید نمود.
تاسیسات
برای تامین آسایش محیطی استفاده کنندگان از فضا ، تاسیسات الکتریکی و مکانیکی بسیار اهمیت دارد. این تاسیسات ، بر حسب بهینه بودن با دما ، رطوبت و روشنایی شهر محل استقرار مجتمع تجاری و همچنین الزامات و استاندارها، طراحی میگردد. در طراحی صحیح تاسیسات، جانمایی صحیح محل استقرار دستگاه ها ، داکت ها، و محل عبور کانال ها بسیار مهم و پیچیده است که نیازمند تعامل مهندسان برق، مکانیک، معماری و سازه می باشد.
اطلاعات و نگهبانی، اتاق تعمیرات، اتاق نظافت، اتاق استراحت کارکنان و خدمه از سایر بخش های یک مجتمع تجاری باشد که هر یک باید به نحو صحیح و اصولی طراحی گردند..